7 tips att snabba upp en långsam hemsida i WordPress

Långsam hemsida i WordPress
Har du en långsam hemsida i WordPress? Som frilansande webbutvecklare har jag hjälp många kunder med långsamma hemsidor. Här har jag samlat mina bästa tips för att korta ner sidladdningstiderna, få en snabbare hemsida och som resultat få potentiellt fler nöjda kunder.

Bilder

Som webbutvecklare ser jag ofta problem med bilderna hos mina nya kunder. Bilderna är inte anpassade och optimerade för hemsidan. Det positiva är att det finns flera konkreta saker som går att åtgärda för att få en snabbare hemsida. Detta är några av de viktigaste:

  1. Komprimering av bilder
    När man laddar upp bilder i WordPress så komprimeras bilderna automatiskt. Detta gäller endast bilder i formatet JPG. Bilder i formatet PNG eller SVG komprimeras inte som standard. I en del fall räcker denna komprimering av JPG bilder.

    Rekommendation. Se till att komprimeringen görs antingen med ett plugin eller via bildbehandlingsprogram som t.ex. Photoshop eller Gimp (gratis program). Plugins som rekommenderas är Smush och Tiny PNG. Med dessa verktyg kan man få ner antalet kB per bild vilket kan ge snabbare sidor.
  2. Använd rätt bildstorlekar
    En långsam hemsida kan bero på att bildstorlekarna inte är anpassade till din hemsida. En bild som är större än bilden som visas på skärmen kan innebära en belastning på hemsidan och göra den långsammare.

    Rekommendation. Se över vilka bildstorlekar som används på hemsidan. En god början är att börja med startsidan. Ta reda på: Vilken bildstorlek för dator/mobil är optimal och som ger god bildkvalité? En för liten bild kan istället ge dig suddiga bilder.
  3. Anpassa bilder för mobil och dator
    WordPress har en inbyggd funktion som automatiskt visar bilder för olika bredder i webbläsaren (det heter srcset). Många WordPress teman använder inte detta korrekt vilket gör att samma stora bild används för både för dator och mobil.

    Rekommendation. Kontrollera att de laddas olika bildstorlekar för mobil, surfpatta och dator, t.ex. en större bild för dator och en mindre bild för mobil. På detta sätt laddas inte större bilder än var det behövs.

Cache

  1. Använd servercache
    Se till att använda servercache. T.ex. Redis eller Memcached. Hos en del webbhotell som t.ex. Oderland, så ingår servercache. Några exempel: Memcached, OPcache och Redis. Kolla med ditt webhotell om det erbjuds något sådant.
  2. Plugin med cache funktionalitet
    Som alternativ ladda ner ett plugin, t.ex. WP Rocket. Om din server kör LiteSpeed då rekommenderas ett plugin som heter LiteSpeed Cache, som är anpassat för din server.

Rekommendation. Kolla med ditt webbhotell om de kör servercache och vilket typ av server (Apache, LiteSpeed, Nginx osv) som körs. Om det är en Apache server (vanligast) är min rekommendation att använda Memcached eller Redis. Om ni inte har tillgång till servercache, använd gärna pluginet WP Rocket och se till att ställa in det efter optimala inställningar.

WordPress plugins

  1. Många aktiva plugins
    Ett vanligt problem som kan leda till en långsam hemsida är att det används för många plugins. Detta kan leda till fler anrop (requests) till databasen.

    Rekommendation. Fundera om det går att minska på antalet plugins och kanske ersätta med mindre kod? Kan man byta 2 eller fler plugins mot en 1 som gör jobbet? Generellt sätt, många plugins innebär ofta en större belastning på hemsidan.
  2. Gamla plugins
    Det finns mängder med plugins som är övergivna och som innehåller gammal kod. Kod som inte är uppdaterad kan få din hemsida att bli långsam och orsaka att den slutar att fungera.

    Rekommendation. Använd endast plugins som ger dig nödvändig funktionalitet, har funnits länge, har goda recensioner och som uppdateras regelbundet.

    Genom felsökning går det att ta reda på vad som orsakar problemen med en långsam hemsida. Vanliga problem är att ett eller flera plugins inte har stöd i nuvarande PHP version eller att det blir konflikter med andra plugins.

Verktyg för mätning av en långsam hemsida

Det går att göra mätningar med olika externa tjänster som t.ex. GTMetrix, Google PageSpeed Insights och Pingdom. Dessa verktyg brukar ge betyg och peka på förbättringar vilket kan användas som underlag, analys och felsökning av en långsam hemsida.

Dessa verktyg som mäter prestandan kan vara användbara för att få en rapport på vad som kan förbättras. Där kan man få tips på saker som behöver förbättras. Vanligtvis är det bilder och video material som är största anledningarna till sämre prestanda på en hemsida.

Frilansande Webbutvecklare Gabriel Westington
Gabriel Westington
Frilansande webbutvecklare i WordPress med över 15 års erfarenhet av webbutveckling. Bygger webbplatser i WordPress åt främst småföretag. Baserad i Göteborg men arbetar med kunder i hela landet.
Kontakta mig gärna om du har några frågor.