Har du glömt ditt WordPress lösenord?

Frilansande Webbutvecklare Gabriel WestingtonGabriel Westingon| 20 augusti, 2020|Läsning
Warning: Undefined variable $post in /home/somnse/public_html/modena.se/wp-content/themes/webb/functions.php on line 183

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/somnse/public_html/modena.se/wp-content/themes/webb/functions.php on line 183
4 min
Glömt wordpress lösenord

Här är 3 sätt som du kan få tillgång till hemsidan och ditt WordPress lösenord. Gör detta om du har glömt lösenordet till WordPress och du inte kan logga in.

Begär nytt WordPress lösenord

Denna metod kräver att du vet vilket användarnamn eller e-post som används för ditt WordPress konto.

  1. Gå till WordPress login adressen för din hemsida t.ex. doman.se/wp-admin och klicka på ”Glömt ditt lösenord?”
  2. Ange ditt användarnamn eller e-post. Då skickas e-post som är kopplat till dom uppgifterna.
  3. I mejlet får du ange ett nytt lösenord. Klart, nu kan du logga in som vanligt.

Om du inte fick e-post
Detta kan bero på många saker. T.ex. e-posten har skickats till en adress som du inte har tillgång till. Det kan vara en felaktig, gammal e-post som har angivits eller att det hamnat i skräpposten. Om det finns en annan användare som är WordPress administratör, följ nästa steg och förnya lösenordet via WordPress panelen.

Förnya lösenordet via WordPress panelen

Om en annan användare kan logga in på WordPress hemsidan, då kan du be den personen förnya ditt lösenord. Användaren bör ha rättigheter som administratör för att kunna göra dessa ändringar. Administratören kan ändra och lägga till användare. För att ändra lösenordet:

  1. Administratör loggar in.
  2. Gå till Användare -> Alla användare. Klicka på ett användarnamn.
  3. Generera lösenord. Spara lösenordet på en säker plats.
  4. Uppdatera profil.

Byt WordPress lösenordet via phpMyAdmin

Denna metod rekommenderas bara för dig som känner dig bekväm med att göra ändringar direkt i databasen. Ta gärna backup innan du gör några ändringar. Detta kräver att du har login till ditt webbhotell och känner till ditt databasnamn.

Om du inte kan ta backup på WordPress hemsidan, kolla med ditt webbhotell om de har en backup kopia för eventuell återställning, i det fall något skulle gå fel.

Samtliga WordPress inloggningsuppgifter lagras i databasen som t.ex. lösenord, användarnamn och e-post sparas i databasen.

Logga in på ditt webbhotell. För t.ex. Oderland, Loopia, One osv, kan du logga in på phpMyAdmin via webhotellets kontrollpanel. Detta verktyg används för att hantera MySQL databasen. Denna metod kräver en större försiktighet.

Det är lite olika hur man kommer åt phpMyAdmin i en webbhotell. Nedan är ett exempel på Oderland webbhotell.

Kontrollpanel Oderland för phpmyadmin databas
Klicka på phpMyAdmin via cPanel. Bild från Oderland webbhotell.

Om du använder cPanel, logga in där. Om inte, logga in på ditt webbhotell och leta efter en länk till databaser eller en länk till phpMyAdmin kontrollpanel.

  1. Inloggad i phpMyAdmin. Sök efter ditt databasnamn och klicka på den för att ta fram samtliga tillhörande tabeller.
  2. Klicka på tabellen wp_users. Denna tabell innehåller samtliga konton/användare registrerade i WordPress.
  3. Klicka på ”Redigera” för den användare du vill ändra lösenord.
Ändra WordPress lösenord via phpmyadmin
Byt lösenord via phpMyAdmin

Nu återstår den viktigaste punkten, att göra själva ändringen av WordPress lösenordet. Under user_pass, skriv in ditt nya lösenord (Värde). Därefter ändra till MD5 (Funktion). Klicka på Kör. Om ändringen gick igenom så får du ett meddelande att X antal rader var ändrade. Nu har du bytt lösenord och bör kunna logga in med angiven lösenord.

Rekommendation om WordPress lösenord. Välj ett lösenord med minst 9 tecken. Det får gärna vara en kombination med siffror och specialtecken som t.ex. # och %. Målet är att göra det svårt för obehöriga att testa sig fram eller gissa lösenordet.

Frilansande Webbutvecklare Gabriel Westington
Gabriel Westington
Frilansande webbutvecklare i WordPress på Modena Studio. Bygger hemsidor i WordPress åt småföretag. Kontakta mig gärna om du har några frågor.